דוקטור נסטור - דיאטן קליני > דיאטה ותזונה נכונה > איזו תזונה מומלצת לחולי סכרת?

איזו תזונה מומלצת לחולי סכרת?

דיאטה לחולי סכרתסכרת היא מחלה הקשורה לחוסר איזון ברמות הסוכר בגוף והיא יכולה לגרום לחולשה, סחרחורת, בלבול, רעד והזעה, בטווח הארוך למחלות כרוניות כמו מחלות לב ובמקרים קיצוניים, כשחוסר איזון חמור אינו מטופל אפילו למוות. הסוכר (גלוקוז) העודף בגוף מטופל על ידי ההורמון אינסולין שמופרש מהלבלב שתפקידו להעביר את הגלוקוז מהדם אל התאים. קיימים שלושה סוגי סכרת:

  1. סכרת מסוג 1, פורצת בעיקר אצל צעירים מתחת לגיל שלושים והיא מאופיינת בהפרעה ביצור האינסולין בגוף ונחשב לפגיעה במערכת החיסונית הדורשת הזרקה קבועה של אינסולין באופן חיצוני. סכרת מסוג 2 פורצת בעיקר אצל אנשים מבוגרים יותר בעלי משקל עודף.
  2. בסוכרת מסוג 2 יש הפרשת אינסולין תקינה אבל חוסר תגובה של תאי הגוף אליו ולכן עודפי סוכר משארים במחזור הדם למרות נוכחות האינסולין.
  3. סכרת הריון היא סכרת שלרוב נעלמת מאליה לאחר הלידה והיא עשויה לגרום לסיבוכים בלידה ולמשקל יתר של הילוד.

לשלושת סוגי הסוכרת מומלץ  משטר תזונתי בעל אינדקס גליקמי נמוך, עשיר בסיבים תזונתיים ובמים, תוך מיעוט במזונות עשירים בשומן רווי ופחמימות פשוטות.

אינדקס גליקימי נמוך

האינדקס הגליקמי מדרג את המזונות שאנו צורכים על פי מהירות ההתפרקות שלהם בגוף ליחידות של גלוקוז. מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה, מתפרקים במהירות לסוכרים ומציפים את הגוף באופן שגוף חולה סכרת לא יודע להתמודד איתו. עודף סוכר מביא להיפרגליקמיה ולפעמים מיד לאחר מכן למצב ההפוך, של תת סוכר בדם. מזונות בעלי ערך גליקמי נמוך מתפרקים בגוף באופן מתון והדרגתי ומספקים לו את צרכי האנרגיה שלו מבלי להוציא אותו מאיזון.

מזונות מומלצים

מומלץ להתייעץ עם דיאטן קליני באשר לדיאטה לחולי סכרת המתאימה גם באופן ספציפי לתנאי הגוף של המטופל. בקווים כלליים, ניתן להמליץ לחולי סכרת על מזונות ברמה גליקמית נמוכה על פי המשפחות הבאות:

  • פירות – כמעט כל הפירות עתירות סוכרים, כלומר בעלי רמה גליקמית גבוהה ולכן מומלץ לצמצם את הצריכה שלהם.
  • ירקות –ירקות הם בעלי רמה גליקמית סבירה והם גם עשירים בסיבים תזונתיים שתורמים לעיכוב התפרקות המזונות לגלוקוז.
  • דגנים – מוצרים הכוללים בורגול, שיפון, שיבולת שועל וכל הדגנים ומוצריהם (קמח, פסטה, אורז) בתצורתם המלאה (ללא עיבוד) הם בעלי רמת גליקמית טובה.
  • קטניות – שעועית, חומוס, אפונה, סויה, עדשים.. כולם מומלצים ובעלי רמה גליקמית נמוכה במיוחד.
  • לא מומלצים – כל המזונות העשירים בשומן רווי וכל המזונות המזוקקים : לחם לבן, אורז לבן, סוכר לבן ומוצריו וכדומה, מכל אלה מומלץ לצמצם ככל שניתן.

כמות וסדרי ארוחות

על מנת להימנע מנפילות ברמת הסוכר, מומלץ לחולי סכרת לשמור על רצף של ארוחות לאורך היום – כולל מספר ארוחות ביניים קלות ומאוזנות. גם לפני השינה אפשר לאכול משהו קטן על מנת להבטיח שמירה על רמה מאוזנת ובריאה של הסוכר בגוף גם לאורך השינה.

שתפו עם חבריכם
  • Print
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • email
  • LinkedIn
מאמר זה פורסם ב דיאטה ותזונה נכונה, מאמרים וכתבות ותוייג תחת , , , , , , , , , , , . שמור במועדפים את הקישור הישיר.

להגיב על משתמש אנונימי (לא מזוהה) לבטל

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *