דוקטור נסטור - דיאטן קליני > הורדת כולסטרול ומניעת מחלות לב > 10 מיתוסים על כולסטרול שהגיע הזמן לנפץ

10 מיתוסים על כולסטרול שהגיע הזמן לנפץ

1. שומן מן הצומח בריא לכולסטרול

לא תמיד נכון. קיימים בצומח שתי דוגמאות לשומנים שמעלים את רמות הכולסטרול. שומן דקלים ושומן קוקוס. אלה שומנים יוצאי דופן בצומח, שומנים רווים (כמו שומן מן החי) שמעלים את רמות הכולסטרול ואת הסיכון למחלת לב. בתעשייה משתמשים הרבה בשומן דקלים ומהסיבה הזאת חשוב להסתכל בטבלת הערכים התזונתיים כמה שומן רווי מכיל המוצר למרות שברכיבים כתוב שומן צמחי.

2. כולסטרול כללי גבוה דורש טיפול מיידי

לא תמיד נכון. כולסטרול כללי מורכב מ-LDL-CH (כולסטרול רע) ו-HDL-CH (כולסטרול טוב). לפעמים, בעיקר מסיבות גנטיות, הכולסטרול הטוב יכול להיות גבוה מאוד (גורם חיובי) עם רמות תקינות של כולסטרול רע. התוצאה תהיה כולסטרול כללי גבוה, אך זה לא מעיד על בעיה שמצריכה טיפול. לכן אם נמצא כולסטרול כללי גבוה, יש לבצע בדיקת LDL-CH לוודא שהוא הגורם המעלה את הכולסטרול הכללי.

3. בצעתי פעילות גופנית אך ה-HDL-CH (כולסטרול טוב) לא עלה, לכן אין טעם במאמץ

לא נכון. קודם כל פעילות גופנית משפרת פרמטרים בריאותיים אחרים החשובים לבריאות הלב. בנוסף HDL-CH מתחלק לשלושה סוגים, HDL-1, HDL-2 ו-HDL-3. HDL-2 הוא זה שמגן בפני מחלות לב. מחקרים הראו מקרים בהם נחקרים שביצעו פעילות לאורך זמן, העלו את רמות ה-HDL-2 תוך כדי ירידה ב-HDL-1, כך שהיו מוגנים יותר בפני מחלת לב, מבלי שניתן להבין זאת על פי ערכי ה-HDL-CH הכללי. (בדיקות חלוקת ה-HDL ל-1.2,3 נעשות רק במסגרת מחקרית).

4. כדי להוריד רמות טריגליצרידים גבוהים בדם יש להוריד את כל הפחמימות בתזונה

לא נכון. ברור שאם נוריד את כל הפחמימות בתזונה נוריד את רמות הטריגליצרידים, אך לא ניתן לבצע דיאטה כזאת לאורך זמן והתוצאה תהיה עייפות, תפקוד לא תקין של מערכות שונות בגוף ובסופו של דבר מחלות. ניתן להוריד טריגליצרידים על ידי שילוב של הקטנת הצריכה של סוכרים פשוטים, הקטנה חלקית של צריכת פחמימות מורכבות אצל אלה שצורכים כמויות גדולות של פחמימות, הורדת המשקל אצל אלה בעלי עודף משקל, כל אלה בשילוב עם פעילות גופנית סדירה.

5. כולסטרול במזון מעלה את רמות הכולסטרול בדם

באופן כללי לא נכון. נכון רק באכילת כולסטרול מופרזת מאוד. שני שליש מהכולסטרול שבגוף מיוצר על ידי הכבד בעיקר ורקמות אחרות, שליש מגיע מהמזון. אם נעלה בכמה עשרות מג' את צריכת הכולסטרול מה מזון, הכבד יפחית את הייצור הפנימי ויאזן את המצב, גם ההפך נכון, אם נפחית את צריכת הכולסטרול מהמזון לרמות אפסיות, הכבד יגביר את הייצור הפנימי והכולסטרול בדם לא ירד. רק צריכה מופרזת של כולסטרול מהמזון (עליה של כמה מאות מג' כולסטרול מהמזון ביום) תעלנה את רמות הכולסטרול בדם.

6. אסור לאכול ביצים כאשר הכולסטרול גבוה

לא נכון. צריכה של 3-4 ביצים בשבוע (מפוזרות על פני השבוע) לא יגרמו ברוב המקרים לעליה ברמות הכולסטרול בדם.

7. תזונה לא עוזרת להוריד את רמות הכולסטרול בצורה משמעותית

לא נכון. תזונה מכוונת להורדת רמת הכולסטרול, עשויה להוריד את הכולסטרול בין 15% ל-28% ולמנוע את הצורך בטיפול תרופתי או לפחות להביא לשימוש במינון נמוך של תרופות. מדובר בתזונה עשירה בשומנים שתורמים להורדת רמת הכולסטרול (בלתי רויים) וסיבים תזונתיים ובתזונה דלה בשומנים שמעלים את רמת הכולסטרול (שומן רווי וטרנס).

בארץ ניתן לדעת כמה שומן רווי קיים מתוך טבלת הערכים התזונתיים שעל גבי המוצר והאם המוצר מכיל שומן טרנס מתוך תוכן הרכיבים של המוצר בו יצוין "שומן מוקשה בחלקו או שומן מוקשה חלקית".

8. אני לוקח סטטינים (תרופה להורדת הכולסטרול) לכן אין טעם בטיפול תזונתי

לא נכון. תזונה להורדת רמות הכולסטרול עושה זאת ללא קשר להשפעה של הסטטינים, זאת אומרת ההשפעה היא נפרדת ויחד עם התרופה ניתן להגיע למקסימום הורדה ברמות הכולסטרול. בנוסף תזונה משפיעה לא רק על הורדת רמת הכולסטרול אלא גם על שיפורים נוספים חשובים לבריאות הלב כמו הורדת רמת לחץ הדם, השפעה על גורמים דלקתיים וקרישתיים.

9. שמן דגים (אומגה 3) מוריד את רמת הכולסטרול

לא נכון. שמן דגים מוריד את רמת הטריגליצרידים (שומנים בדם) ועשוי לעלות את רמת ה-LDL-CH. עם זאת העליה ב-LDL-CH היא כנראה עלייה לא מזיקה המורכבת מרכיב פחות מזיק תוך כדי ירידה ברכיב LDL-CH קטן בצפוף שהוא הרכיב המסוכן.

10. מומלץ לאכול דגים כל יום ואפילו פעמים ביום להורדת הטריגליצרידים (שומנים בדם)

לא נכון. הסיבה היא הזיהום שאנחנו בני האדם גורמים לים. בכל יום נשפכות לים טונות של מתכות כבדות כמו כספית הרעילות לבני האדם, דגי הים אוכלים את המתכות הללו ולכן אסור לנו לאכול הרבה דגים. ההמלצה היא לצרוך דגים ים צפוניים פעמיים בשבוע. כדי להקטין את הסיכון לרעילות ממתכות כבדות ,רצוי לאכול דגים קטנים ולגוון את סוג הדג הנצרך.

שתפו עם חבריכם
  • Print
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • email
  • LinkedIn
מאמר זה פורסם ב הורדת כולסטרול ומניעת מחלות לב, מאמרים וכתבות ותוייג תחת , , , , , , , , , , . שמור במועדפים את הקישור הישיר.

להגיב על משתמש אנונימי (לא מזוהה) לבטל

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *